Užasne posledice nevakcinisanja

Antivakcinalne grupe i aktivisti se obilato služe emocinalnim manipulacijama u vidu svedočanstava majki čija su deca “oštećena” vakcinacijom (užasan izraz) i prikazivanjem slika razne bolesne dece. Bolesti koje te priče i slike opisuju najčešće nisu posledica vakcinacije ali je njihov uticaj moćan. Ono što nikada ne čujete sa njihove strane jesu posledice nevakcinacije. Pošto se zagovornici vakcinacije (bolje reći zagovornici nauke) ne služe takvim manipulacijama takve argumente nećete čuti ni sa njihove strane, što je veliki propust. Mi ne želimo da vam uteramo strah u kosti bombardujući vas slikama užasnih bolesti, ali hoćemo (ispravnije je reći moramo) da vam predstavimo činjenice koje su povezane sa odbijanjem vakcinacije. Obradili smo neke od slikovitijih primera šta se dogodi kada zaštita izostane.

Posledice nevakcinacije mogu se podeliti u dve grupe:
– epidemije i
– izolovani slučajevi

 


Epidemije uzrokovane padom broja vakcinisanih

Kada dođe do smanjenja obuhvata vakcinacije i samim tim narušavanja kolektivnog imuniteta, javljaju se epidemije. Evo nekih najslikovitijih primera iz kojih treba izvući pouke (jer “ko ne poznaje istoriju osuđen je da je ponavlja”):

 

Epidemija velikih boginja, Gločester (Engleska) 1896 [link]

Najraniji slučaj “uspeha” antivakcinalne kampanje je pad obuhvata vakcinacije protiv velikih boginja u Engleskoj. U to vreme na snazi je bio zakon o obaveznoj vakcinaciji ali kao što se obično dešava on više nije sprovođen tako rigorozno nakon što je bolest suzbijena. Tokom marta 1986 u Gločesteru, gradu koji je bio uporište novonastalog antivakcinalnog pokreta, se pojavljuju velike boginje od kojih ubrzo oboljeva 495 osoba. Samo se stotinak osoba potpuno oporavilo, dok je broj umrlih bio 93. Što se dece tiče, njih 26 je umrlo. Možete li da pretpostavite koliko je umrle dece bilo vakcinisano? Nijedno.

 

Difterija u bivšem Sovetskom Savezu, 1990-1996 [link]

Uzrokovana brojnim faktorima ali prvenstveno smanjenjem broja vakcinisanih (manji broj vakcinisane dece i nesprovođenje revakcinacije odraslih zbog pogoršanja ekonomske situacije) i pogoršanjem higijenskih uslova u državama bivšeg SSSRa se početkom 90tih širi difterija. Tokom 6 godina oboljeva 400.000 osoba, a umire preko 4.000. Vlasti Rusije reaguju tek krajem 1994 povećanjem proizvodnje vakcina i masovnom vakcinacijom dece i revakcinacijom odraslih. Ostale države SSSRa reaguju sporije ali uz spoljnu pomoć i one uspevaju da masovno vakcinišu populaciju tokom 1995. Rezultat nije izostao i već 1996 dolazi do dramatičnog pada broja obolelih.

 

Epidemija malih boginja u Filadelfiji, 1991 [link1, link2, link3]

Epidemija malih boginja ubila je devetoro dece u Filadelfiji tokom zime i proleća 1990-1991. Izvor i glavno žarište epidemije bila je religiozna grupa koja je odbijala ne samo vakcinaciju, već i bilo kakvu medicinsku negu. Upravo iz drugog razloga posledice su bile neuobičajeno dramatične – čak devetoro dece je umrlo od oko 1400 zaraženih, a država je na kraju morala zakonski da reaguje i natera roditelje da vakcinišu decu, naravno bilo je prekasno.

 

Povratak dečije paralize u Nigeriju, 2003 [link1, link2]

Poliomijelitis je na ulasku u 21.vek bio dramatično suzbijen, Evropa je 2002. proglašena “oslobođenom” a većina slučajeva se događala u dva regiona – Azijskom (Indija, Pakistan i Avganistan) i Afričkom. Tokom avgusta 2003 na severu Nigerije šire se priče da polio vakcina izaziva sterilitet, sidu i rak, što dovodi do bojkota vakcinacije u čak tri provincije. Nigerijske vlasti vrše testove vakcina, čak su uzorci poslati u inostranstvo na testiranje ali antivakcinalne grupacije odbijaju da prihvate rezultate i bojkot traje punih godinu dana. To je bilo dovoljno da se virus ponovo raširi Nigerijom, pa čak i u 12 okolnih zemalja koje su već bile “očišćene” od virusa. Do 2006. zbog ovog bojkota virus je paralizovao dodatnih 1500 dece u regionu (procena), nanevši veliki udarac suzbijanju virusa i povratak na staro stanje koštao je 450 miliona dolara.

 

Epidemija malih boginja u Francuskoj, 2008-2011 [link]

Epidemije preventabilnih bolesti javljaju i danas u razvijenim zemljama. Epidemija malih boginja u Francuskoj 2008-2011 je krenula iz religiozne škole u kojoj je bilo mnogo nevakcinisane dece. Tom “bezazlenom” bolešću bilo je zaraženo preko 20.000, hospitalizovano preko 5.000 (1000 slučajeva teške upale pluća, 27 encefalitisa) a sahranjeno 10 osoba. Tek 2011 kad su se svi masovno vakcinisali epidemija je okončana.

 

Dečija paraliza, Pakistan i Avganistan 2016 [link1, link2]

Iako iskorenjen u preko 200 zemalja sveta, virus poliomijelitisa i dalje sakati decu u dve države – Pakistanu i Avganistanu. Razlog je očekivan – talibani se protive vakcinaciji smatrajući da se tako vrši sterilizacija dece (zvuči poznato?) i špijunaža. Napadaju zdravstvene radnike na terenu i postavljaju bombe u vakcinacione centre, čime su uspeli da održe virus u životu i usput osakate preko 400 dece u svom reonu u protekle 3 godine.

 

Epidemija malih boginja u Rumuniji, 2016-2017

Više od dvadeset osoba (uglavnom beba) je preminulo u susednoj Rumuniji u velikoj epidemiji malih boginja (preko 5200 potvrđenih slučajeva, preko 96% obolelih nije vakcinisano). Uzrok epidemije je očekivan – pad procenta vakcinisane dece MMR vakcinom. On je kod suseda konstantan već nekoliko godina:
2012 – 94% vakcinisane dece
2013 – 92%
2014 – 89%
2015 – 83% (ispod 70% u nekim gradovima!)
Antivakcinalni pokret u Rumuniji je vrlo jak, predvode ga pojedine religiozne grupacije i bračni par poznatih TV lica Olivija Stir i Andi Moisesku. Detaljnije o ovom slučaju u posebnoj vesti na našem sajtu:
Epidemija malih boginja u rumunskom Banatu, tik uz granicu sa Srbijom (2017) – Examinus

 

Epidemija difterije u Venecueli, 2016-2017 [link1, link2]

Preko 20 slučaja difterije zabeleženo je u Venecueli, od toga je petoro dece preminulo. Uzrok su problemi sa sprovođenjem vakcinacije zbog izuzetno teške ekonomske situacije. Od difterije štiti Pentaksim vakcina (lokalni naziv Penta3) koju je tokom ove godine primilo samo 42% beba, dok je revakcinisano samo 15%.
Iz političkih razloga ova epidemija se mesecima zataškavala a nakon otkrivanja vlasti su se okrenule teorijama zavere kao objašnjenju. Po nekim informacijama lokalnih medija prave brojke su daleko veće.

 


Nastradala nevakcinisana deca na zapadu

Devojčica umrla od difterije, Belgija 2016 [link]

Trogodišnja devojčica zarazila se difterijom i u roku od deset dana preminula iako je imala najbolju medicinsku negu. Belgija ima vrlo visok obuhvat vakcinacije (čak 99% dece je vakcinisano protiv difterije), nažalost difterija je bakterija koja se nalazi svuda u prirodi i koja nikada neće biti iskorenjena. Uvek postoji rizik da se zarazite.

 

Dečak umro od difterije, Španija 2015 [link]

Šestogodišnji nevakcinisani dečak Pau imao je istu sudbinu i preminuo je nakon skoro mesec dana borbe sa difterijom. Ovo je prvi slučaj difterije u Španiji nakon 28 godina, protivotrov se više ne proizvodi u EU već su morali da ga dopreme iz Rusije, nažalost stigao je prekasno. Njegovi roditelji su se pokajali, optužili su antivakcinaše da su ih “prevarili” i odmah su vakcinisali svoje mlađe dete. Bitno je napomenuti da su zdravstvene službe nakon toga testirale kompletan region i pronašli su bakteriju kod još osmoro dece! Ova deca nisu imala nikakve simptome bolesti zato što su bili vakcinisani (vakcina ne može da zaštiti od bakterije, već štiti od opasnog toksina koji ova bakterija luči).

 

Svih sedmoro nevakcinisanih mališana obolelo od velikog kašlja, dve bebe iz regiona preminule, Kanada 2015 [link1, link2]

Tara Hills i njen muž poverovali su agresivnoj antivakcinaškoj kampanji i nisu vakcinisali svoju decu. Po njenim rečima oni “nisu znali kome da veruju” pa su odlučili da je bolje da “ne rizikuju sa vakcinama i nadaju se najboljem”. Kada je došlo do epidemije malih boginja u obližnjem gradu predomislili su se i planirali da krenu sa vakcinacijom dece, nažalost pre nego što su stigli do toga napao ih je veliki kašalj. Ista epidemija odnela je živote dve nevakcinisane bebe.

 

Novorođenče umire od velikog kašlja, Australija 2015 [link1, link2]

Novorođenče Rajli Hjuz dobija veliki kašalj u prvom mesecu svog života i ubrzo umire. Bio je premali da se vakciniše. Njegovi roditelji su pokrenuli kampanju u njegovu čast u kojoj su širili svest o neophodnosti vakcinisanja, sada trpe žestoke napade antivakcinalnog pokreta. Napadaju ih na najstrašnije načine, od tvrdnji da su lažirali bolest svoje bebe do toga da Rajli nikada nije ni postojao.

 

Beba umire od malih boginja, Nemačka 2015 [link]

U jeku javne debate o neophodnosti vakcinacije dolazi do epidemije malih boginja u Berlinu (570 obolelih) i do jedne žrtve starosti 18 meseci. Nemački institut za javno zdravlje (Robert Koch) utvrdio je da se epidemiju doneli i raširili azilanti iz Srbije i Bosne. Srećom, građani Nemačke i dalje većinski odgovorno vakcinišu svoju decu pa je ova uvezena epidemija suzbijena.

 


Dodatak: Dva povezana slučaja

Imunokompromitovana žena umrla od malih boginja, SAD 2015 [link]

Ova žena nije bila protivnik vakcinacije ali je njihova žrtva. Patila je od retke upalne bolesti mišića i kada je došlo do epidemije malih boginja u SAD (čuvena “Diznilend” epidemija) ona je ta koja je nastradala, bez svoje krivice. Lekovi koje je primala narušavaju imunitet, tako da joj primljene vakcine u detinjstvu nisu pomogle. Ona je prva žrtva malih boginja u SAD nakon 12 godina.

Novorođena deca dobila krvarenja mozga [link, link2]

Pod uticajem antivakcinalne propagande roditelji su počeli da odbijaju injekcije vitamina K koje se daju po rođenju. Isti oni koji šire glasine o štetnosti vakcina ubeđuju roditelje da su i vitaminske inekcije pune toksina i da su potpuno nepotrebne. Bebe koje imaju deficit vitamina K podložna su krvarenju mozga, što se neretko i dešava. Ponekad dođe i do smrti.


Najnoviji primeri

Prvi put nakon 20 godina u Sloveniji nevakcinisano dete oboljeva od tetanusa, oktobar 2016 [link]

Devetogodišnje nevakcinisano dete oboljeva od tetanusa, SAD, oktobar 2016 [link]

Sedmogodišnja nevakcinisana devojčica u teškom stanju nakon infekcije tetanusom, Australija, mart 2017 [link]

Dečak oboleo od leukemije umire od morbila koje je dobio od nevakcinisanog brata, Italija, jun 2017  [link]

Podelite ovo:

Muad'Dib

Ratnik nauke.

You May Also Like

error: Content is protected !!