Slučaj dr Thorsena

Jedan od najčešće korišćenih argumenata o štetnosti vakcina koji ovih dana kruži internetom je slučaj doktora Poul Thorsena, koji je, po podacima protivnika vakcinacije, “autor 22 od 24 studije o nepovezanosti autizma i vakcina”, a “jedan je od najtraženijih kriminalaca” (nekad tvrde da ga traži Interpol, često tvrde da je na FBI listi najtraženijih kriminalaca, itd). Deluje logično – ako je takav prevarant zaslužan za većinu studija o (ne)povezanosti autizma i vakcina, studije moraju biti lažirane, zar ne? Pa, ne baš. O čemu se tu zaista radi? Činjenice su sledeće:

  1. Poul Thorsen NIJE autor 22 od 24 studije o povezanosti autizma i vakcina, već je samo koautor u dve.
  2. On JESTE autor ili koautor više studija o autizmu, koje nemaju veze sa vakcinama.
  3. U studijama u kojima je učestvovao nije bio u mogućnosti da manipuliše podacima i zaključcima.
  4. Novac je krao tako što je izmišljao nepostojeće troškove, a to nikako nije uticalo na te studije.
  5. On nije u bekstvu, na slobodi je. Mesto mu je u zatvoru, naravno.
  6. Posle 14 godina te dve studije i dalje nisu osporene. Naprotiv, mnogo puta su potvrđeni njihovi zaključci.

Hajde da razmotrimo ove činjenice, jednu po jednu:

1-2. Poul Thorsen NIJE autor 22 od 24 studije studije o povezanosti autizma i vakcina, već je samo koautor u dve. Thorsen je psihijatar koji je dosta radio na temu autizma i ima više objavljenih radova. To ga je i kvalifikovalo da bude saradnik u dve studije o povezanosti vakcina i autizma:

3. U studijama u kojima je učestvovao nije bio u mogućnosti da manipuliše podacima i zaključcima. Niti u jednoj od ove dve studije Thorsen nije potpisan kao prvi niti kao poslednji u listi autora. To znači da nije bio jedan od glavnih autora, već koautor. Glavni autori obe studije su dali objašnjenja o njegovom učešću koja govore da je on bio samo zadužen kao reviewer, to jest posao mu je bio da pregleda konačni dokument i ukaže na manjkavosti. Evo njihovih izjava u originalu (izvor).

NEJoM studija: “Poul Thorsen had absolutely no influence on the conclusions regarding this paper,” wrote Mads Melbye, head of the division of epidemiology at the Statens Serum Institut in Copenhagen and senior author of the study, in response to e-mailed questions. “Thorsen was not actively involved in the analysis and interpretation of the results of this paper,” Melbye said.
Pediatrics studija: Kreesten Meldgaard Madsen, the lead author, said Thorsen played a minor role. “Dr. Thorsen was not in a position to change or compromise the data,” Madsen wrote. “Dr. Thorsen was part of the review cycle, but never very active in giving input. Dr. Thorsen never had access to the raw data nor the analysis of the data.”

4. Novac je krao tako što je izmišljao nepostojeće troškove, a to nikako nije uticalo na te studije. Studije su finansirane od strane Danskih institucija, a delovi istraživačkog rada vršeni su u laboratorijama CDC-ja u Americi. Thorsen je u to vreme bio u Americi, i finansijski dokumenti kojim je CDC naplaćivao troškove od Danaca nakon završetka studija su išli preko njega. On je taj položaj zloupotrebio i na regularne dodavao i izmišljene troškove, a za njihovu naplatu je stavljao brojeve svojih ličnih računa u banci. Dokumente sa izmišljenim troškovima je potpisivao lažiranim potpisima zvaničnika CDC-ja. Tim parama je sebi kupio kuću u Atlanti, dva automobila i Harli.

5. On nije u bekstvu, na slobodi je. Mesto mu je u zatvoru, naravno. Nakon što je prevara otkrivena od strane CDC-ja, on je iskoristio vreme pre podizanja optužnice i pobegao u Dansku, čiji je državljanin. Sada su optužbe protiv njega u SAD, i tamo on ne sme da se vrati, dok ga Danska ne tereti za ništa. Univerzitet u kome je radio ga je otpustio (link), ali on nije izgubio medicinsku licencu (prevara je finansijske prirode), i on i dalje radi u Danskoj u jednoj bolnici (link). SAD su od Danske tražile njegovo izručenje, ali malo je verovatno da će se to desiti, jer su Danci imali loša iskustva sa predhodnim izručenjima svojih državljana u druge zemlje. Šteta, njemu je mesto u zatvoru i možemo se nadati da će ga stići pravda. Ali, to je ipak drugo pitanje, koje nema veze sa vakcinama i autizmom.

6. Posle 14 godina te dve studije i dalje nisu osporene. Naprotiv, mnogo puta su potvrđeni njihovi zaključci. Dve studije u kojima je učestvovao su odlično odrađene i citirane su oko 300 puta do danas, što je dobar pokazatelj da su njihovi zaključci validni i posle 14 godina. Naučni pristup u njima je neosporan, i nema veze sa finansijskim malverzacijama jednog relativno nebitnog člana tima. Šta više, kao što je već napomenuto, te finansijske malverzacije je Thorsen odradio tek nakon što su studije urađene i objavljene, kada su krenule naplate troškova.

Više o ovom slučaju možete pročitati u sledećim člancima:

The curious case of Poul Thorsen, fraud and embezzlement, and the Danish vaccine-autism studies
Hey, Interpol, I Found Your Autism Researcher Fugitive

Review of Trace Amounts – bad science and conspiracies
The use of Poul Thorsen to distract from inconvenient facts about vaccine safety continues apace

 

Podelite ovo:

Muad'Dib

Ratnik nauke.

You May Also Like

error: Content is protected !!