Epidemija malih boginja u rumunskom Banatu, tik uz granicu sa Srbijom (2017)

Rumunija se u ovom trenutku suočava sa najvećom epidemijom malih boginja u poslednjih nekoliko godina. Do početka januara potvrđeno je 2165 obolelih u epidemiji, koja je za sada odnela i 13 života (aprila 2018 bilo je skoro 12.000 obolelih uz 46 žrtava – najnoviji podaci biće objavljivani na dnu teksta).

Prvi zvanični podaci o epidemiji su iz septembra prošle godine. U tom trenutku bilo je 675 obolelih, što znači da se broj obolelih utrostručio za samo tri meseca. Već krajem oktobra broj se popeo na 935 obolelih i taj podatak najbolje pokazuje vrtoglavu brzinu kojom se širi ova epidemija.

Stanje je još alarmantnije kada 2016. uporedimo sa 2015. godinom, u kojoj je zabeleženo svega 7 slučajeva malih boginja u čitavoj Rumuniji.

Rumunija je u 2012. godini bila zemlja sa izuzetno visokim procentom dece koja su vakcinisana MMR vakcinom, čak 94%. Ipak, delovanjem antivakcinalnog pokreta, koji u Rumuniji predvodi bračni par poznatih TV lica, Olivija Stir i Andi Moisesku, ovaj procenat je dramatično opao. MMR vakcina je na udaru zbog navodne povezanosti sa porastom broja autistične dece. Ta teza je potpuno odbačena u naučnim krugovima, posle nekoliko stotina studija u kojima je učestvovalo više miliona dece, ali je bez obzira na to uticaj antivakcinalnog pokreta i dalje jak u nekim zemljama.

Veza između jačanja antivakcinalnog pokreta i porasta broja obolelih od malih boginja je potpuno jasna.

Obuhvat MMR vakcinom je u Rumuniji u 2013. bio 92%, u 2014. 89%, dok je u 2015. taj procenat spao na samo 83%, a isti trend se nastavio i u 2016. godini. Još uvek nisu zvanično objavljeni podaci za proteklu godinu, ali su procene da je procenat vakcinisanih u određenim okruzima na zapadu zemlje spao na ispod 70%. Upravo u tim okruzima je i epidemija najjača, što se najbolje vidi u priloženom grafičkom prikazu.

Najviše stradale dece pripada grupi dece mlađe od jedne godine, a to su ona deca koja još uvek nisu vakcinisana (vakcina se daje sa navršenih godinu dana). Često pitanje koje protivnici vakcinacije postavljaju “kako moje nevakcinisano dete ugrožava vašu” može dobiti odgovor upravo na ovom primeru: do epidemije je došlo zbog porasta broja dece koja su mogla biti vakcinisana, dok je najveći broj nastradalih među bebama koja nisu mogle biti vakcinisane.

Najveći broj obolelih je u Aradu i Temišvaru, koji su tik do srpske granice!
Što se tiče opasnosti za Srbiju, ona sigurno postoji. Stanovnici rumunskog i srpskog Banata često prelaze državnu granicu i moguće je proširenje ove epidemije na teritoriju Srbije. U nekoliko evropskih zemalja je došlo do manjih epidemija, pri čemu su one povezane a izvor je upravo Rumunija. Uticaj vakcinacije na oboljevanje je ovde takođe vrlo jasan – veliki deo obolelih čine nevakcinisana deca predškolskog uzrasta, ona koja su mogla biti ali nisu vakcinisana i ona koja su premlada za vakcinu.

Kao meru za suzbijanje epidemije u Rumuniji se sprovodi masovna vakcinacija, pri čemu je vakcina pomerena i sada je primaju i bebe uzrasta od 9 meseci.

Najnoviji izveštaji Rumunskog centra za kontrolu bolesti biće linkovani ispod.

UPDATE Na dan 06.04.2018 broj obolelih je 11988, uz 46 potvrđene smrticnscbt-06.04.2018

17.02 izjava lekara iz Temišvara, trenutno imaju 31 hospitalizovanog pacijenta – svi su nevakcinisani.

17.05 izjava ministra zdravlja Rumunije – svih 26 žrtava epidemije dolaze iz grupe nevakcinisanih.

zvanični podaci o preminulim osobama – sve žrtve (46) dolaze iz grupe nevakcinisanih, od toga 24 iz grupe mlađih od godinu dana (premladi da bi bili vakcinisani). Među žrtvama je bilo osoba sa zdravstvenim problemima, ali 18. preminulih bilo je potpuno zdravo pre oboljevanja od morbila.

Podelite ovo:

Muad'Dib

Ratnik nauke.

You May Also Like

error: Content is protected !!