Autizam – neželjeno dejstvo vakcina, ili ne?

Vakcine, kao i svi lekovi, pomoćna lekovita sredstva, i hrana, u krajnjoj liniji, mogu izazvati i reakcije koje ne želimo. Za svaku vakcinu su ona dobro poznata, i objavljena. Razmislite – ako neko želi da vas otruje vakcinama, i ako postoji zavera na svetskom nivou, zašto bi neželjena dejstva bila tako javno priznata i poznata, i izlistana u studijama koje objavljuju farmaceutske kompanije? Ili, još bolje pitanje – zašto bi priznali neka, a negirali druga neželjena dejstva (ovde prvenstveno mislim na autizam, koji se već neko vreme provlači kroz medije kao posledica vakcinacije, uprkos svim dokazima koji tvrde suprotno).
Da krenemo od početka. Ideja da vakcine izazivaju autizam krenula je sa radomAndrew Jeremy Wakefield-a iz 1998. u kome je tvrdio da je pronašao vezu između MMR vakcine i autizma i crevnih bolesti. Studije koje su sledile njegovu studiju nisu uspele da ponove njegove rezultate.
Juna 2006. godine British General Medical Council je pokrenuo istragu protiv Wakefield-a zbog optužbi za nedolično ponašanje i profesionalnu zloupotrebu, te su utvrdili da je istraživanja vršio krajnje neetički, i podvrgavao autističnu decu nepotrebnim invazivnim procedurama kao što su kolonoskopija i lumbarna punkcija.
Januara 2010. General Medical Council je proglasio Wakefield-a krivim za preko 30 tačaka optužnice, uključujući i 4 optužbe za varanje kao i 12 optužbi za zlostavljanje dece ometene u razvoju.
The Lancet je potpuno povukao njegovu studiju iz 1998. navodeći da su delovi rada falsifikovani, i da je rad lažiran. Tri meseca kasnije, Wakefield je izbrisan iz britanskog registra lekara usled namernog lažiranja rezultata u naučnom radu, i zabranjeno mu je da se bavi medicinom u Velikoj Britaniji.

Ovo se može proveriti i u registru lekara Velike Britanije: http://www.gmc-uk.org/doctors/register/LRMP.asp

rqT5eaS
Izvor: http://www.gmc-uk.org/doctors/register/LRMP.asp
MP raises new allegations against Andrew Wakefield
Wakefield’s article linking MMR vaccine and autism was fraudulent
Study Linking Childhood Vaccine And Autism Was Fraudulent
Lancet journal retracts Andrew Wakefield MMR scare paper
How the vaccine crisis was meant to make money
Great Science Frauds
[Effect of Pentavac and MMR vaccination on the intestine.].
Measles-mumps-rubella vaccine and autistic spectrum disorder: report from the New Challenges in Childhood Immunizations Conference convened in Oak Brook, Illinois, June 12-13, 2000
No evidence for a new variant of measles-mumps-rubella-induced autism

Činjenica je da se prva MMR vakcina najčešće daje u dobu od 12.-15. meseci života, što je ujedno i vreme kada se primećuju prvi simptomi autizma kod dece. Međutim, iako blisko vremenski povezane, ove dve pojave, kao što vidimo iz priloženog, nisu i uzročno povezane, iako danas mnogi zlonamerni i neinformisani ljudi, bez ikakvog validnog dokaza, često tvrde da jesu.

Ono što se danas često navodi kao dokaz veze između MMR-a i autizma je naizgled veća učestalost javljanja autizma danas, nego pre desetak ili dvadeset godina. Međutim, ono što se prenebregava je da su u toku zadnjih nekoliko decenija kriterijumi za dijagnozu poremećaja iz autističnog spektra jako prošireni, pa se danas u autizam ubraja i ono što pre izvesnog broja godina ne bi bilo svrstano u tu kategoriju.

Can Rise in Autism Be Explained by Broadened Diagnosis?
Changes in diagnosis rates and behavioural traits of autism spectrum disorder over time
Majority Of Autism Increase Due To Diagnostic Changes, Finds New Study
Diagnostic change and the increased prevalence of autism

 

Podelite ovo:

You May Also Like

error: Content is protected !!